lördag 18 september 2010

Vår politik för Färgelanda

Kristdemokraterna vill ha en förändring! Skolor har lagts ner. Mobbningsfall har inte skötts på ett professionellt sätt. 90 miljoner skattekronor har investerats i Björnhuset. En satsning som kostar kommunen minst 8 miljoner netto per år. Fler frågor finns som Kristdemokraterna inte är nöjda med. Färgelanda kommun kan bättre.

Huvudfrågan är att få ordning på ekonomin så att vi kan genomföra reformer. För andra året i rad går vi mot ett gigantiskt underskott. Siffrorna varierar månad för månad och dag för dag. Just nu är det förväntade resultatet för 2010 minus 10 milj kr. Detta trots att staten bidrar med ett tillfälligt konjunkturstöd på 6,5 milj kr. Ett faktiskt underskott på 16.5 milj kr. Detta trots att kostnaden för äldreomsorg inte har ökat. Grundskolekostnaderna har minskat osv. Tidigare år har Färgelanda visat positiva resultat och haft en ganska god ekonomi. Färgelanda måste inse att det behövs professionell hjälp för att gå igenom ekonomin och ta fram en långsiktig ekonomisk plan. Att skära ytterligare i verksamheterna eller höja skatterna är ingen bra lösning för kommunen. En höjd kommunalskatt slår hårt mot pensionärer och andra lågavlönade. Det bidrar också till ökad utflyttning osv. En ond cirkel permanentas.

Utbildning

Studiemiljö och kvalité måste förbättras. Föräldrar och barn skall känna sig trygga med skolan. Därför vill vi att ett opartiskt elev och föräldraombud skall inrättas. Målsättningen skall vara en skola av nationell toppklass. Vi ställer oss bakom den framtagna skolplanen som aviserar nolltolerans mot mobbning samt en ökning av antalet lärare. Skolskjuts till friskolorna skall ombesörjas av kommunen. Detta är ett rättvisekrav då skolskjutskostnaden inte ingår i den skolpeng som friskolorna får.

Arbetstillfällen

Bättre företagsklimat. Genom att bygga upp förtroendet hos befintligt näringsliv. Detta skall ske genom öppenhet och rättvis behandling samt i samverkan genomföra utvecklingsåtgärder. Intressenter för nyetableringar eller nystartande av företag skall mötas professionellt. Om dessa är eller tros bli bärkraftiga skall kommunen verka för att etableringen kan förverkligas. Inom turistnäringen vill vi fortsätta utvecklingen med Dalslands Turist AB och lokala aktörer. Om vi lyckas förbättras Färgelandas varumärke och en god spiral uppstår. Näringslivet utvecklas och fler arbetstillfällen skapas.

Äldreomsorgen

Vår värdegrund är trygghet, respekt och självbestämmande. Därför vill vi ha en parboendegaranti där de som vill skall få bo tillsammans. Vi vill också införa en värdighetsgaranti där det fastställs vilket bemötande och behandling man kan fordra. Livet skall helst kunna levas hemma så länge man vill och kan. Därför är det viktigt att vi satsar ännu mer på hemsjukvård, anhörighetsstöd och hemrehab. Fler trygghetsboende behövs. Dessutom vill vi bygga ett nytt demenscenter vid Färgelanda centrum mellan fotbollsplanen och Timmervägen. Närhet till kollektivtrafikens knutpunkt, centrum och naturnära gångvägar gör att vi tycker detta blir en bra lösning. Resurserna till äldreomsorgen har ej ökat de senaste åren trots större behov och kostnadsökningar. Vi vill på sikt öka resurserna så att de motsvarar behov som finns.

6 kommentarer:

  1. Jaha Dick, du vann. Synd att Färgelanda centrum ska bli förstört med ett nybyggt demenscentrum, som inte har i centrum att göra. Så slösas även de framtida pengarna på ännu mer värdelösa byggprojekt.

    SvaraRadera
  2. Nu skall du inte dra några förhastade slutsattser.
    Vi skall nu försöka förvalta väljarnas förtroende och framföralt inte slösa bort nögra skattekronor på huvudlösa projekt.

    SvaraRadera
  3. Ser att detta är väldigt gammalt inlägg men jag chansar på att kommentera ändå ifall bloggen fortfarande är igång så ser du kanske detta.
    Jag sökte lite på anhörighetstöd i Färgelanda och kom då in här. Men allt jag finner handlar om äldreomsorg och jag funderar lite på vad det finns för stöd till barnfamiljer där barnen har funktionshinder. Då tänker jag inte på boende och sådant stöd som man får via LSS utan mer föräldrastöd, råd och tips, någon som kan tala om vilken väg man ska gå för att få hjälp. Framförallt gäller detta innan barnen får hjälp från tex BUP. Det är nästan den tiden som är värst för oss föräldrar. Är anhörighetstödet som du skriver om här främst riktat för de äldre och deras anhöriga?

    SvaraRadera
  4. Hej Rose-Marie
    Jag skall försöka att ge ett svar så fort som möjligt

    SvaraRadera
  5. Ett tips som jag har fått är att du kan ta kontakt med Eva Olsson på kommunen kommer från en säker källa.

    Jag har också skickat ett mail till kommunchefen . Få se om hon har något bra att komma med. MVH Dick

    SvaraRadera
  6. Hej

    På vår hemsida fargelanda.se, under rubriken ”Individ och familj” och därefter ”Stöd till familjer” finns mer information.

    Boka tid för ett samtal går att göra via vår växel, eller tel 0528 567600, kl 0830 – 0930.

    Receptionen hos Individ och familj som också nås via vår växel, kan ge mer upplysningar och information om kontakt och olika stödformer.

    Hoppas detta kan vara till hjälp.
    mvh

    Ragnhild Andersson
    Kommunchef
    Färgelanda kommun
    Telefon 0528-56 71 20
    ragnhild.andersson@fargelanda.se

    SvaraRadera